Technik żywienia i usług gastronomicznych

czas trwania nauki: 4 lata

    Podstawowym celem kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest opanowanie przez uczniów wiadomości i umiejętności specjalistycznych z zakresu:
  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
  • sporządzania oraz wydawania potraw i napojów;
  • planowania i oceny żywienia;
  • organizowania produkcji gastronomicznej;
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych.

Ponadto szkoła daje absolwentowi podstawy do dalszego kształtowania i samokształcenia w procesie pracy zawodowej.

    Wymagania stawiane kandydatom. Kandydat do zawodu powinien charakteryzować się:
  • dobrym stanem zdrowia
  • prawidłową sprawnością ruchową kończyn
  • wytrzymałością fizyczną umożliwiającą pracę w różnych warunkach lokalnych
  • dobrym wzrokiem, zmysłem smaku i powonienia
  • odpornością psychiczną
  • umiejętnością współdziałania w zespole
  • dążeniem do stałego podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności zawodowych
    Kształcenie zawodowe
  • Cykl kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie obejmował 2 kwalifikacje zawodowe: sporządzanie potraw i napojów, organizacja żywienia i usług gastronomicznych
  • Kwalifikacje zawodowe będą potwierdzone egzaminem zewnętrznym w trakcie trwania nauki
  • Uczeń z potwierdzonym pozytywnym wynikiem kwalifikacji zawodowych i ukończoną szkołą uzyska tytuł zawodowy

O przydatności do zawodu i zdolności do pracy w gastronomii orzeka lekarz posiadający odpowiednie kwalifikacje w zakresie medycyny pracy i uprawnienia do wykonywania badań profilaktycznych.

Przygotowanie absolwenta:

    Absolwenci szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą podejmować pracę w:
  • Restauracjach, hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, firmach cateringowych w kraju i za granicą
  • Zakładach zbiorowego żywienia
  • Własnej firmie gastronomicznej
    Przedmioty zawodowe:
  • technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
  • wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
  • działalność gospodarcza w gastronomii
  • zasady żywienia
  • język obcy zawodowy
  • organizacja produkcji gastronomicznej

Spotkanie z czekoladą

W piątek 8 lutego br grupa uczniów i nauczycieli wzięła udział w szkoleniu „Spotkanie z czekoladą” w łódzkiej Akademii Czekolady działającej przy firmie Barry Callebaut Polska Sp.z o.o. Grupa składała się z 8 uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie cukiernik, 5 uczniów technikum (technik żywienia i gospodarstwa domowego) oraz 3 nauczycielek uczących przedmiotów zawodowych.

Czytaj więcej...

Wycieczka zawodoznawcza uczniów III b TZ

Dnia 28 stycznia 2013 roku uczniowie z klasy III b TZ udali się wraz z nauczycielkami przedmiotów zawodowych Renatą Uźniak i Mirosławą Paprocką do Wrocławia na wycieczkę zawodoznawczą. Celem wycieczki było zapoznanie się z organizacją, wyposażeniem i działalnością biznesowo-gastronomiczną czterogwiazdkowego Hotelu Diament. Po hotelu i części gastronomicznej oprowadzał nas pracownik restauracji - Maciej Waścinski, który jest absolwentem naszej szkoły z roku 2006.

Czytaj więcej...

Wolontariusze ZSZ z „Pomocną Dłonią”

Grupa młodzieży z klasy II TZ w czasie ferii po raz kolejny uczestniczyła w karnawałowym spotkaniu integracyjnym Stowarzyszenia „Pomocna Dłoń”, które odbyło się w rawickim Domu Kultury. Wolontariusze, jak zawsze pomagali przy obsłudze gości, roznosili potrawy, napoje, porządkowali stoły.

Czytaj więcej...

XI OGÓLNOPOLSKI POKAZ STOŁÓW WIGILIJNYCH „GWIAZDKA 2012″

W dniach od 6 do 8 grudnia 2012 roku uczennice Martyna Kaczmarek, Paulina Kowalska i Daria Ławniczak z II klasy Technikum w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego, brały udział w XI Ogólnopolskim Pokazie Stołów Wigilijnych „Gwiazdka 2012″ w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Głównym celem tego spotkania była integracja młodzieży szkolnej w duchu przeżywania świąt Bożego Narodzenia. Jednym z elementów tego spotkania była wystawa prezentująca materialne i duchowe tradycje związane ze świętami. W pokazie tym wzięło udział 25 delegacji ze szkół ponadgimnazjalnych z całej Polski oraz jedna delegacja z Charkowa z Ukrainy, której zadaniem było przygotowanie stoiska ze świątecznymi tradycjami swojego regionu.

Czytaj więcej...

Bufet śniadaniowy

Uczniowie klasy III bTZ w ramach przedmiotu zawodowego specjalizacja- organizacja usług gastronomicznych przygotowali bufet śniadaniowy. Ćwiczenie praktyczne zostało poprzedzone lekcją teoretyczną, w czasie której nauczyciel omówił zasady tworzenia bufetu śniadaniowego. Uczniowie rysowali w zeszytach schemat ustawienia zastawy stołowej, asortymentu potraw śniadaniowych serwowanych na zimno i na gorąco. Następnie w oparciu o poznany materiał teoretyczny uczniowie wykonali bufet śniadaniowy w praktyce.

Czytaj więcej...

Pomocna Dłoń

Grupa wolontariuszy, uczniów Technikum w Rawiczu w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego, uczestniczyła w zabawie andrzejkowej zorganizowanej przez Stowarzyszenie osób sprawnych inaczej ich rodzin i przyjaciół „Pomocna Dłoń” w Rawiczu. Młodzież rawickiego Zespołu Szkół Zawodowych wraz z opiekunką Renatą Uźniak już od ponad roku współpracuje ze stowarzyszeniem, udzielając przede wszystkim pomocy przy obsłudze spotkań towarzyskich i uroczystości.

Czytaj więcej...

Uczniowie kl. 3 bTŻ na rawickim cmentarzu

13 listopada 2012 r. uczniowie kl. 3bTŻ wraz z wychowawcą klasy p. Elżbietą Majewską udali się na rawicki cmentarz. Uporządkowaliśmy kwatery przy grobach żołnierzy poległych w 1920 roku. Zatrzymując się przy pomniku Powstańców Wielkopolskich i pomniku ofiar nazizmu, wspominaliśmy zmarłych, których nie znaliśmy osobiście, ale którzy oddali swoje życie ratując naszą ojczyznę. Przy grobie śp. p. Urszuli Suchanek, wicedyrektor Zespołu Szkół Zawodowych w Rawiczu przypomnieliśmy sylwetkę zmarłej, jej zasługi i poświęcenie w pracy z młodzieżą.

Ten krótki pobyt na cmentarzu stał się prawdziwą lekcją patriotyzmu i przyczyną refleksji na temat życia i przemijania.

Danie rybne w tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2012

W dniu 7 listopada 2012 roku w ZSZ w Rawiczu odbył się I etap konkursu gastronomicznego pt. „Danie rybne w tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2012”, w którym udział wzięli uczniowie klas I, II, III Technikum, kształcący się w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego.

Czytaj więcej...

Wycieczka zawodoznawcza uczniów technikum w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego

Dnia 11 kwietnia 2012 roku grupa uczniów klasy III TOŻ udała się z wychowawczynią Renatą Uźniak do Wrocławia na wycieczkę zawodoznawczą do dwóch czterogwiazdkowych hoteli: Park Hotel Diament oraz Hotel Park Plaza. Uczniowie mieli możliwość obejrzenia pokoje hotelowe dla gości o różnych wymaganiach, między innymi zobaczyli apartamenty, pokoje o podwyższonym standardzie oraz typowe pokoje typu standard, zapoznając się z ich wyposażeniem i układem funkcjonalnym. Młodzież obejrzała modułowe sale konferencyjne, dowiedziała się w jaki sposób można regulować ich wielkość i jak zmieniać wystrój w zależności od przeznaczenia.

Czytaj więcej...

Statystyki

3659006
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
W tym miesiącu
W ubiegłym miesiącu
Wszystkie wizyty od 22.06.2012
113
969
113
22963
26536
3659006

Twoje IP: 18.232.171.18
Data i godzina: 2019-08-26 01:01:25

Odwiedza nas 21 gości oraz 0 użytkowników.

Migawki z życia ZSZ 2015/2016

Mikołajkowa przerwa

Jak co roku uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Rawiczu zorganizowali Mikołajki. W miłej, świątecznej atmosferze ponad 40-osobowa grupa miała okazję zatańczyć świąteczny układ taneczny do piosenki "Last Christmas" przygotowany przez panią Weronikę Waresiak oraz spróbować pysznych pierników upieczonych przez młodzież Naszej szkoły.

Więcej…
Monday the 26th. Affiliate Marketing. ZSZRawicz
Copyright 2012

©