Technik żywienia i usług gastronomicznych

czas trwania nauki: 4 lata

    Podstawowym celem kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest opanowanie przez uczniów wiadomości i umiejętności specjalistycznych z zakresu:
  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
  • sporządzania oraz wydawania potraw i napojów;
  • planowania i oceny żywienia;
  • organizowania produkcji gastronomicznej;
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych.

Ponadto szkoła daje absolwentowi podstawy do dalszego kształtowania i samokształcenia w procesie pracy zawodowej.

    Wymagania stawiane kandydatom. Kandydat do zawodu powinien charakteryzować się:
  • dobrym stanem zdrowia
  • prawidłową sprawnością ruchową kończyn
  • wytrzymałością fizyczną umożliwiającą pracę w różnych warunkach lokalnych
  • dobrym wzrokiem, zmysłem smaku i powonienia
  • odpornością psychiczną
  • umiejętnością współdziałania w zespole
  • dążeniem do stałego podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności zawodowych
    Kształcenie zawodowe
  • Cykl kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie obejmował 2 kwalifikacje zawodowe: sporządzanie potraw i napojów, organizacja żywienia i usług gastronomicznych
  • Kwalifikacje zawodowe będą potwierdzone egzaminem zewnętrznym w trakcie trwania nauki
  • Uczeń z potwierdzonym pozytywnym wynikiem kwalifikacji zawodowych i ukończoną szkołą uzyska tytuł zawodowy

O przydatności do zawodu i zdolności do pracy w gastronomii orzeka lekarz posiadający odpowiednie kwalifikacje w zakresie medycyny pracy i uprawnienia do wykonywania badań profilaktycznych.

Przygotowanie absolwenta:

    Absolwenci szkoły w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą podejmować pracę w:
  • Restauracjach, hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, firmach cateringowych w kraju i za granicą
  • Zakładach zbiorowego żywienia
  • Własnej firmie gastronomicznej
    Przedmioty zawodowe:
  • technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
  • wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
  • działalność gospodarcza w gastronomii
  • zasady żywienia
  • język obcy zawodowy
  • organizacja produkcji gastronomicznej

Spotkanie z czekoladą

W piątek 8 lutego br grupa uczniów i nauczycieli wzięła udział w szkoleniu „Spotkanie z czekoladą” w łódzkiej Akademii Czekolady działającej przy firmie Barry Callebaut Polska Sp.z o.o. Grupa składała się z 8 uczniów Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie cukiernik, 5 uczniów technikum (technik żywienia i gospodarstwa domowego) oraz 3 nauczycielek uczących przedmiotów zawodowych.

Czytaj więcej...

Wycieczka zawodoznawcza uczniów III b TZ

Dnia 28 stycznia 2013 roku uczniowie z klasy III b TZ udali się wraz z nauczycielkami przedmiotów zawodowych Renatą Uźniak i Mirosławą Paprocką do Wrocławia na wycieczkę zawodoznawczą. Celem wycieczki było zapoznanie się z organizacją, wyposażeniem i działalnością biznesowo-gastronomiczną czterogwiazdkowego Hotelu Diament. Po hotelu i części gastronomicznej oprowadzał nas pracownik restauracji - Maciej Waścinski, który jest absolwentem naszej szkoły z roku 2006.

Czytaj więcej...

Wolontariusze ZSZ z „Pomocną Dłonią”

Grupa młodzieży z klasy II TZ w czasie ferii po raz kolejny uczestniczyła w karnawałowym spotkaniu integracyjnym Stowarzyszenia „Pomocna Dłoń”, które odbyło się w rawickim Domu Kultury. Wolontariusze, jak zawsze pomagali przy obsłudze gości, roznosili potrawy, napoje, porządkowali stoły.

Czytaj więcej...

XI OGÓLNOPOLSKI POKAZ STOŁÓW WIGILIJNYCH „GWIAZDKA 2012″

W dniach od 6 do 8 grudnia 2012 roku uczennice Martyna Kaczmarek, Paulina Kowalska i Daria Ławniczak z II klasy Technikum w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego, brały udział w XI Ogólnopolskim Pokazie Stołów Wigilijnych „Gwiazdka 2012″ w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Głównym celem tego spotkania była integracja młodzieży szkolnej w duchu przeżywania świąt Bożego Narodzenia. Jednym z elementów tego spotkania była wystawa prezentująca materialne i duchowe tradycje związane ze świętami. W pokazie tym wzięło udział 25 delegacji ze szkół ponadgimnazjalnych z całej Polski oraz jedna delegacja z Charkowa z Ukrainy, której zadaniem było przygotowanie stoiska ze świątecznymi tradycjami swojego regionu.

Czytaj więcej...

Bufet śniadaniowy

Uczniowie klasy III bTZ w ramach przedmiotu zawodowego specjalizacja- organizacja usług gastronomicznych przygotowali bufet śniadaniowy. Ćwiczenie praktyczne zostało poprzedzone lekcją teoretyczną, w czasie której nauczyciel omówił zasady tworzenia bufetu śniadaniowego. Uczniowie rysowali w zeszytach schemat ustawienia zastawy stołowej, asortymentu potraw śniadaniowych serwowanych na zimno i na gorąco. Następnie w oparciu o poznany materiał teoretyczny uczniowie wykonali bufet śniadaniowy w praktyce.

Czytaj więcej...

Pomocna Dłoń

Grupa wolontariuszy, uczniów Technikum w Rawiczu w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego, uczestniczyła w zabawie andrzejkowej zorganizowanej przez Stowarzyszenie osób sprawnych inaczej ich rodzin i przyjaciół „Pomocna Dłoń” w Rawiczu. Młodzież rawickiego Zespołu Szkół Zawodowych wraz z opiekunką Renatą Uźniak już od ponad roku współpracuje ze stowarzyszeniem, udzielając przede wszystkim pomocy przy obsłudze spotkań towarzyskich i uroczystości.

Czytaj więcej...

Uczniowie kl. 3 bTŻ na rawickim cmentarzu

13 listopada 2012 r. uczniowie kl. 3bTŻ wraz z wychowawcą klasy p. Elżbietą Majewską udali się na rawicki cmentarz. Uporządkowaliśmy kwatery przy grobach żołnierzy poległych w 1920 roku. Zatrzymując się przy pomniku Powstańców Wielkopolskich i pomniku ofiar nazizmu, wspominaliśmy zmarłych, których nie znaliśmy osobiście, ale którzy oddali swoje życie ratując naszą ojczyznę. Przy grobie śp. p. Urszuli Suchanek, wicedyrektor Zespołu Szkół Zawodowych w Rawiczu przypomnieliśmy sylwetkę zmarłej, jej zasługi i poświęcenie w pracy z młodzieżą.

Ten krótki pobyt na cmentarzu stał się prawdziwą lekcją patriotyzmu i przyczyną refleksji na temat życia i przemijania.

Danie rybne w tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2012

W dniu 7 listopada 2012 roku w ZSZ w Rawiczu odbył się I etap konkursu gastronomicznego pt. „Danie rybne w tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2012”, w którym udział wzięli uczniowie klas I, II, III Technikum, kształcący się w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego.

Czytaj więcej...

Wycieczka zawodoznawcza uczniów technikum w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego

Dnia 11 kwietnia 2012 roku grupa uczniów klasy III TOŻ udała się z wychowawczynią Renatą Uźniak do Wrocławia na wycieczkę zawodoznawczą do dwóch czterogwiazdkowych hoteli: Park Hotel Diament oraz Hotel Park Plaza. Uczniowie mieli możliwość obejrzenia pokoje hotelowe dla gości o różnych wymaganiach, między innymi zobaczyli apartamenty, pokoje o podwyższonym standardzie oraz typowe pokoje typu standard, zapoznając się z ich wyposażeniem i układem funkcjonalnym. Młodzież obejrzała modułowe sale konferencyjne, dowiedziała się w jaki sposób można regulować ich wielkość i jak zmieniać wystrój w zależności od przeznaczenia.

Czytaj więcej...

Statystyki

3818331
Dzisiaj
Wczoraj
W tym tygodniu
W tym miesiącu
W ubiegłym miesiącu
Wszystkie wizyty od 22.06.2012
689
897
2575
20416
38843
3818331

Twoje IP: 18.207.240.35
Data i godzina: 2020-01-22 16:00:11

Odwiedza nas 15 gości oraz 0 użytkowników.

Migawki z życia ZSZ 2015/2016

Kangur Matematyczny 2016

W dniu 17 marca 2016 roku odbył się Międzynarodowy Konkurs Matematyczny "Kangur Matematyczny 2016" zorganizowany przez Wydział Matematyki i Informatyki Uniwesytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu i Towarzystwo Uowszechniania Wiedzy i Nauk Matematycznych Association Kangourou sans Frontieres. W konkursowych zmaganiach brali udział uczniowie z całego świata w kategoriach: MALUCH, BENIAMIN, KADET, JUNIOR, STUDENT.

Więcej…
Wednesday the 22nd. Affiliate Marketing. ZSZRawicz
Copyright 2012

©